Thursday, March 03, 2011

Jejak Varsiti Wawasan Bersama SMK Temin

My first program for this semester with my beloved frens Kelab Wawasan...Thanks to all,especially to Bam and Aisam...(gaya tgn mnyampah Aisam) and to all frens,adik2..=) without u guys, I don't think I can make it...Fasilitator yg sgt komited and urusetia yg sgt efisen wt keja..x pyh disuruh,u guys know ur own work..I love it ya..Paling penting,adik-adik Temin sgt enjoy our program,cuma juri-juri kite,jgn la laser sgt..to abg wadi,jgn la lembut2 sgt..=p hehee...We did a GREAT JOB!!! WELL DONE everyone..Sayang korang sgt2..Sygnye baru kenal korg this sem...(kpd adik2 1st year..) This week,kite have fun kt Taiping and Bukit Merah ye..=) X sabar!!! Taiping,Bandar Warisan...here we come...;)

These are some of the pictures during the program at SMK Temin..=)
p/s:
Thank you to Cikgu Omar yg byk memberi sokongan..bg kami guna keta ckgu..hehee
Thank you to ckgu2 yg datang and tunggu sampai program abis...
Thank you to adik-adik SMK Temin yg sgt best...do keep in mind ye ape yg kak dilla dh
membebel kt korg...




Family WAWASAN yg diketua oleh Abg Aisam..






























Thanks dear..Love u more and more...=)

Setiap nafas yang dihembus

Setiap degupan jantung

Aku selalu memikirkanmu

Dalam sedar dibuai angan

Dalam tidur dan khayalan

Aku selalu memikirkanmu

Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang

Barulah terasa ku bernyawa

Kasihku…ku amat mencintai kamu

Kerana kau beri erti hidup

Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya

Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan

Ku bersyukur adanya kamu

Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia

Asal masih adanya kamu

~Sedetik lebih-Annuar Zain~

Dedicated to my beloved...

Thanks b,for being by my side..

Can't wait to be yours..I'm counting the days..(^_+)


Thesis?Project Paper?

Final year student....huhuuu...
Penatnya pikir sal thesis ni...
Chapter 4 saje dekat sebulan baru siap..huhuuu
Hopefully supervisor ku x reject la chapter 4 yg telah siap even x sesempurna yg diharapkan..
Misi utama skang,SIAPKAN my writing...
Permudahkan lah segala urusanku Ya Allah...

Wednesday, October 13, 2010

Technology and Innovation in Education

While surfing the internet,we will use these search engines to find the information that we want.You know what,suddenly one question comes to my mind..Is it possible that one or two of these search engines could disappear? OoHoo..I don't think this going to be happened..


When we think of search engine,either google or yahoo are more likely come to our mind.However,there is another search engine called mamma.com.When I heard a search engine called mamma.com in my class which was mentioned by Azureen,one of my course mate,I thought I had to check this one out.It is a strange name but may be could be good.The slogan of this search engine is "The Mother of All Search Engines".I was thinking at that time,what is the meaning of this slogan and why on the earth they could choose that name,"mamma"...quite funny for me..hehehee.. Actually,I never use this search engine before but as a student I'm required to do a lot of research for my assignments.So,I've tried it once..Well,I like the decoration of the site.It is very good and easy to use.Very little advertisement and the results were accurate.Actually what I've found,the results were good but to be frank,no way is this search engine better than google.com or even yahoo for that matter.This is because I have tried searching there and whenever I do a search,I don't end up receiving what I'm looking for.So then,I will go to yahoo.com or google find what I'm looking for.For this reason,I do not really like mamma.com.

The most popular search engines are Yahoo.com and Google.com.Everytime I want to find any information,I'll just go to Yahoo and Google.For me,Yahoo and Google are quite different.They have their own markets and audiences.Yahoo is "the one stop shop" for the web.We can get news and sports headlines,meet people,chat,email and even search.Google on the other hand is more to primarily search.We can't chat to anyone on Google but sure we can use Google to search information.This is because Google is the best search market compared to other search engines. These are the differences between Google and Yahoo;



Yahoo
  • Results seem to be biased more toward commerce than informational sites.
  • Yahoo is pretty good at crawling sites deeply so long as they have sufficient link popularity to get all their pages indexed.
  • Still fairly to manipulate using low mid quality links.
  • Has many editorial elements to their search product.


Google
  • If a phrase is obviously targeted,then Google may filter the document out of the search results for that phrase.
  • Google is efficient at crawling that competing engines.
  • Links are trusted highly in Google.
  • Google is known to be far more aggressive with their filters and algorithms than the other search engines.

The last search engines is Ericdigest.org.This site provides short reports on topics of prime current interest in education.There are a large variety of topics including teaching,learning,libraries,charter schools,special education,higher education and others.This site is specifically targeted for teachers,administrators,policy makers and other practitioners but generally useful to the broad educational community.Besides that,the full-text ERIC Digest database contains over 3000 Digests with the latest updates being added to this site in July 2005.However,I never use this site before and it is not very familiar with me.For more information,you can go to this URL; http://www.ericdigests.org/

In my opinion and experiences using the search engines to find information and complete my tasks,I think I prefer to use Yahoo.com or Google Scholar because they are the best search engines for me.However,all the search engines have their own advantages and disadvantages.


Thursday, February 25, 2010

EmPtY iNsiDe.....

Segala ujian dari Allah pasti datang dengan pelbagai hikmah...Inilah saat berharga buatku merenung dan menilai kembali hubungan aku dengan DIA... Mengalir air mata mengenang kesilapan dan kenangan lalu,tp yang pasti hatiku lebih tabah untuk ujian seterusnya dari DIA..Teringat kata-kata seseorang..."saya tahu dilla seorang yg kuat dan tabah,sbb tu Allah selalu uji dilla supaya dilla x jauh dengan DIA..." Terima kasih sahabat kerana prihatin terhadap diri ini..Semoga dikau akan selalu bahagia dan ceria..Ya Tuhan...kenapa hati ini selalu menangis menyesali peristiwa lalu sedangkan semua itu berlaku dengan izinMU...Ya Tuhan...kenapa hati ini sering runsing dan gelisah memikirkan sesuatu yang tidak pasti akan diizinkanMU terjadi...Ya Tuhanku....dekatkan hati ini denganMU...kerana saat ini, hati ini,,,jiwa ini,,,sangat kosong...=(

Friday, February 05, 2010

KEEGOAN vs KELEMBUTAN

I have no idea why suddenly today i was called to view my blog and write something in it.. It has been ages I haven't write anything in here..=) Actually I just feel like feeling less...How's that???rasa seperti tidak berperasaan...huhuu...Hurmm....sounds like i'm having a burden...yeaahh...might be...

Well....back to the topic, "keegoaan vs kelembutan".... Pernah x terjumpa or kenal someone yg sgt ego perangainya and x pernah rasa diri dia salah? Or maybe u yourself are acting that way? As far as i am concerned,sometimes we need to have that kind of character..i mean ego..but "sometimes",not all the times.. I used to be that kind of person ages ago.. Ye..sangat ego and x pernah nk mengalah..Suddenly one day,there was a guy told me,"Nurul Adillah,ego awak mengalahkan ego lelaki saya". But saya still degil and always think that I'm the one who is always right.. Mum said,maybe coz i'm the eldest..and i always want the whole world listen to my words..
But that was ages ago not now anymore..Time changes me a lot..I realise I got nothing by behaving that way..I'm just hurting others.. I'm happy to be a new Adillah..I'm happy my ego was gone with the wind...(^_^) I try to tolerate with people around me..

Oh ya! I got a story to be shared...
Ada sorg guru dari Jepun and he told his students, "Mengalah itu ibarat pohon willow..Have u ever heard of this tree's name? I don't..=) tp,pokok ni adalah pohon yang tegak dan kuat. Dan sambung guru tu lagi, "dan tidak melawan adalah ibarat pohon oak". Pohon oak adalah pohon yang keras dan kukuh. Did u get any message from this?? As far as i'm concerned, even kita mengalah pn,that doesn't mean kita kalah and kita lemah..and bila kita tidak melawan,that doesn't mean kita takut..=) Dan sedar atau tidak sedar,keegoan selalu kalah dengan kelembutan..=)

So,in a nut shell, x perlu la nak show off diri kita hebat dengan menunjukkan keegoaan kita coz that will make others annoy us.. =) and keegoan seorang wanita adalah kelembutannya kerana lembutnya wanita bukanlah perhiasan..Andai kelembutan ini dicabar oleh keegoan seorang lelaki,u'd better watch out or u'll be sacked!

Sunday, November 29, 2009

Break the Silence..=)

Rasenye lame sgt dh x bukak blog princess ni..hehee... Klu bukak pn juz tgk je..x post pape coz last sem sgt2 bz dgn lots of activities..Sgt bz smp x sedar tetiba dh cuti sem..tetiba dh nk msk thn br..2010..urmm...during my semester break ni, i'll try 2 update my activies kt umh..try to..x tau la bole ke x..hehee...Byk sbnrnye nk tls kt my blog ni..all the bitter sweet memories spnjg sem lps..huhuu...but,nant la,i'll try to find some other time to write coz it's need different emotion to write..^_^

Wednesday, July 29, 2009

Message of love..

Perempuan yang suci Adalah perempuan yang dijaga oleh Allah Tidak sedikit pun Allah membenarkan Mana-mana lelaki ajnabi yang fasik menyentuh dirinya Walaupun hatinya… Kerana Allah teramat mencintainya…

Tetapi andai kita bergelumang
Dengan cinta lelaki yang palsu imannya

Di mana Allah untuk menjaga kita?
Allah seakan melepaskan kita
Kepada seorang manusia
Yang lebih banyak mengecewakan kita

Jika Allah datangkan kesedaran dalam diri
Supaya meninggalkan cinta seorang lelaki yang munafik
Itu bermakna Allah mahu mengambil kita kembali
Untuk dijaga-Nya, dilindungi…

Mengapa masih ragu-ragu?

Kekuatan usah ditunggu tapi harus dicari Hargailah di atas kesempatan yang Allah beri

Sunday, July 19, 2009

Istiadat Konvokesyen Pertama UDM

At last...=) after waiting for a year for this event..heheee...
Actually,I'm not that excited to get the scroll,be on the stage...
I was very excited because I can meet my friends..
ateh..zeeha...zacky..anas..n others..
Besides,I was so happy because I got two bouquet of flowers.
.One from my parents,and the other one is from anas..
and not to forget,froggy from ateh..;)
After our convocation day,we went to Pantai Batu Burok
and ate our lunch at KFC..It is kind of reunion I guess even not all of us were there..=)


































































Sunday, July 12, 2009

Demikianlah Cinta...

Jika kita mencintai seseorang
jangan tunggu esok hari untuk mengatakannya
kerana esok hari itu mungkin takkan pernah ada…
Seandainya cinta itu ada, hadirlah dengan kenyataan
jangan berkias dengan kata-kata, tunjukkan dengan perbuatan dan luahkan dengan ucapan..
Kerana…
Cinta itu satu seksaan jika tiada kepastian, jiwa pasti gelisah dalam meniti sebuah kepastian
gelisah memikirkan sama ada cinta yang dihulur berbalas atau hanya bertepuk sebelah tangan
apa jua keputusan yang bakal diterima
tabahlah selalu kerana tidak semua impian dan kehendak kita menjadi milik kita…
Ingatlah…
Jika ia sebuah cinta maka ia tidak hadir dengan permintaan
namun ia hadir kerana ketentuan-Nya
jika ia sebuah cinta maka ia tidak hadir dengan kemewahan dan kebendaan
namun ia hadir kerana pengorbanan dan kesetiaan
Cinta itu adalah sebuah janji
cinta adalah sebuah cenderahati
sekali diberi tidak akan di lupakan
jangan biarkan ia hilang..
Dan..
Janganlah pernah membicarakan perasaan yang tidak pernah ada..
jangan pernah menyentuh hidup seseorang kalau hal itu akan menghancurkan hatinya.
jangan pernah menatap matanya kalau semua yang kau lakukan hanya
berbohong…
Cinta itu tidak pernah meminta kerana ianya selalu memberi
kadang-kadang kita dengan angkuhnya mengatakan yang kita tidak akan jatuh cinta
sedangkan pada hakikatnya hati kita telah dicuri
kita tidak menyedari tatkala ia berada di sisi
tetapi setelah ia terbang jauh barulah hati akan terasa gelora cinta yang membara…
Cinta itu tak akan datang kalau tak dicari
cinta juga tak akan dapat kalau tiada siapa yang memberi
tapi mencari biarlah pada yang sudi
bukan meminta pada yang simpati…
Awal dari cinta adalah membiarkan orang yang kita cintai menjadi dirinya sendiri
dan tidak merubahnya menjadi gambaran yang kita inginkan
jika tidak, kita hanya mencintai pantulan diri sendiri yang kita temukan di dalam dia…
Kerana cinta yang terbaik adalah cinta yang tidak bersyarat..
kita mencintai dan di cintai lengkap dengan kekurangan dan kelemahan tertentu.
cinta yang sejati ialah cinta yang tidak bertambah kerana kebaikan dan
tidak pula berkurang kerana kesalahan.
Jika kita menyayangi seseorang lepaskanlah dia
dan jika dia kembali dia adalah milik kita
jika tidak, dia bukan lah milik kita sejak dari mula lagi…
Sememangnya yang paling menyedihkan dalam hidup adalah bertemu dengan seseorang dan jatuh cinta,
dan ianya untuk menemukan bahawa dia bukan untuk kita dan kita sudah menghabiskan banyak waktu
untuk dia yang tidak pernah menghargainya.
Namun,
jangan kerana cinta kita gugur.
jangan kerana cinta, prinsip akan menjadi larut cair.
cinta tak semestinya akan berakhir dengan perkahwinan dan
perkahwinan juga tidak semestinya akan menoktahkan titik kepada percintaan..
Bahkan jika dizinkan oleh takdir-Nya, cinta itu akan terus bersambung ke alam akhirat
Suami yang soleh dan isteri yang solehah akan bercinta lagi
di syurgawi Ilahi-tempat pertama melahirkan cinta
kesetiaanlah yang mengikat cinta.
kecurangan akan meranapkan cinta.
Sebuah perkahwinan akan menjadi indah jika cinta terus di kekalkan.
Cinta pertama adalah kenangan,
cinta kedua itu menjadi pengajaran,
dan cinta yang seterusnya adalah satu keperluan
kerana hidup tanpa cinta bagaikan masakan tanpa asam dan garam
lantaran itu bajailah cinta yang di anugerahkan itu sebaik-baiknya
agar ia terus mekar dan wangi sepanjang musim.
Cinta perempuan itu diibaratkan seperti layang-layang, bila dikejar ia lari, bila ditunggu ia menanti
Manakala cinta lelaki pula adalah seperti cermin, walaupun ia tidak berbohong, namun sukar untuk dipercayai
Seandainya kita diciptakan untuk menjadi satu, pasti suatu ketika kita akan bertemu
Seandainya kita diciptakan untuk tidak bersatu, walau dekat selalu kau takkan jadi milikku…
Andainya dikau jodohku yang tertulis di luh mahfuz..
Allah pasti akan mencampakkan rasa kasih sayang dalam hatiku,
jua hatimu…
Cinta itu selalu berbicara dengan bahasanya
bahasa yang kadang begitu sulit untuk diterjemahkan manusia dan begitu sulit untuk difahami….
Demikianlah…
Dari cinta-Nya kita berasal
Dan atas nama cinta, Dia menciptakan kita
Kerana cinta, kita datang dari-Nya
Dan demi cinta juga kita kembali kepada-Nya…

Tuesday, June 30, 2009

Friday, June 12, 2009

Air Terjun Jeram Linang

11 Jun 2006...

At last,ari yg ktorg tunggu tiba..=)

Cik ros,Zatie,Elyn and aku bertolak dr umah aku ke Jeram Linang..
Tp,before 2 ktorg singgah kt bandar Machang lu amik Sue..Huhuu..
Sesat jap..Aku pn pelik cmne ley sesat..Padahal slalu je aku pgi bndar Machang 2..huhu...
And then ktorg jumpa ngn Iqmal and Ije kt UiTM Machang..Akhirnye,sampai la kami
kt air terjun 2..=) Aku dh x sabar2 nk mandi..hehee...Lepas dh cr2 tempat sume,n mkn2 smbil
sembang2,aku and elyn jd org pertama trn dlm air..




Sangat sonok berenang2..wlaupun aku x pndai brenang..hehee..aku juz men tepi2 je n nek glongsor..

After almost 1 hour dlm air,ktorg pn sejuk cm nk beku,aku gak jd org pertama yg naik...Dh x thn sgt..huhu...Masa 2 dh dkt kul 3 lebih dh..So,ktorg pn p tkr bj n solat zuhur..






Then,muncul la sorg lagi kwn..Faiz Yus..Lame gler x jmp..huhuu...Then,ktorg decide nk p mnum2 lu before blk..Lgpn sume org tgh haus coz x de sape pn bwk air..Dahsyat x ktorg..??hehee..
Makanan pny la byk,tp,airnye x de pn..Lepas mnum2 sume n dgr cite kwn2 lme sume,ktorg pn bergerak blk ke umh msg2 coz parents dh call riso x blk2 lg..Kami smpai umh dlm dkt2 kul 6..After cik ros,elyn n zatie solat asr kt umh aku,dorg pn blk umh msing2..=) Malam 2,aku tdo dalam kepenatan..huhuu..
but I sgt hepi..=) Kwn2,nant kite p picnic kt pntai lak ek..;)

Friday, May 08, 2009

I will always love you...

I wish i could tell these words to my love..My love??Hehee...Yes..I love her so much..My beloved mother..Hurmmm...She's the only love that i have..

Mama,sempena hari ibu which is on this becoming sunday,i would like to wish u Happy Mother's Day..=)Ermmm..ma,thank you so much sbb dh jadi ibu yg terbaik di dunia..Yu sgt lucky for having a mother like u..Yu tau,yu byk wat ma kecik hati,terasa ngn perangai yu yang ntah pape ni..Dulu,bile ma suh yu bc buku,mesti yu nangis and tulis mcm2 dlm buku tu..Yu tulis yu benci ma la,ape la..Mamaa..I'm sorry..Ms 2 yu x tau pape..Skang,br yu sedar,kalau ma x buat cmtu,paksa and tunggu yu bc bk tiap2 mlm,mesti yu x kn jd org yg brjaya..Byknye dosa yang yu dh buat..Maaa...bile yu ingat balik,yu pernah wt ma ngs..;( Ma,yu mntk maaf sgt2..rs nk cium je kaki mama n mntk maaf..Even yu pernah wt ma ngs,ma still syg yu..still peluk yu bile yu sedih..If i can turn back the time,i will never ever do that..=( Tp,u nk ma tau yg yu sgt sygkn mama...You are the best mother and my best friend forever..Skang,yu just nk happykn ma..I'll never make u cry again..I'll always make u smile...Tq ma sbb be my loyal listener everytime i need someone to talk and listen to me..

"Ya Allah,Kasihani dan Sayangilah Ibu dan Ayahku sepertimana mereka mengasihani dan menyayangi aku semasa aku kecil dulu..Bahagiakanlah hati mereka.."
Mama,
Selamat Hari Ibu...=) This is a song 4 you..

Thursday, May 07, 2009

Jika aku Jatuh Hati

Ya Allah....
Jika Aku Jatuh Hati Lagi...

Saturday, May 02, 2009

Sepetang di....

Beriadah...
Memang aktiviti yang paling aku suka..
Beriadah tak bermaksud kene bersukan..betul tak cikgu PJ..heheee...
Sape yang rase die cikgu PJ or bakal ckgu PJ,sila jwb..heeehee..
Tp,dlu,ms blaja kt Taiping,aku ingat lagi,ktorg diWAJIBkan trn beriadah kul 5 ptg smp kul 6..
Tiap2 ptg,warden dtg check kt hostel sape x trn beriadah..
Benci betul aku..Penat,sbb tu aku x suke trn beriadah..Blk PREP,kul 4.30,kul 5,kne trn lg..X ke pnt tu..huhu..
Aku slalu trn lmbt2 or buat2 tdo kt dlm blk..Nakal jgk ek aku..hehhee..
Tp,skang aku dah sk beriadah,tanpa dipaksa..;)








Petang tu,tetibe aku ngn yana a.k.a liyen pgi Tmn Tasik Cempaka..=) Bukan tetibe,mmg dirancang sebenarnye..heheee...
Niat asal yana bwk aku pgi sana sbb aku nk mkn ice cream..Tq yana!!!Sahabat dunia akhirat..hehhee...Sambil mkn ice cream,ktorg berjalan2 pusing Tmn Tasik tu..Aku memang sgt suke pgi tmn...X tau nape..May be sbb sjk dari kecik lagi mak aku slalu bwk aku pgi tmn kot..







Sambil berjalan,aku n yana berkngsi2 pndpt and cte...n sambil tgk2 org tgh beromantik ngn couple msg2 kt tmn...hehee...Tp,yang peliknye..rmai org tgk kami dgn pndangan semacam..Aku pn x tau np..Hurmmm...aku rs may be sbb sume org berjoging,tp kami jln pusing tmn smbl mkn ice cream..Org pgi tmn kuarkn peluh,tp kami,tmbh lemak...=p...





Pape pn,sgt best ptg 2..kul 7 br kami blk..and kami dpt tgk keindahan alam ciptaanNYA..Sgt cantik...SUBHANALLAH...


Cantikkan..?? Cam lukisan jer..

Friday, May 01, 2009

Activities During Examination Weeks...

At the bus stop,waiting for the bus..

In the bus..huhu..what's wrong with you dayah..


Read and read whenever you are..=)

Waiting for the bus..


Study la sangat 2..hehee...


Take five..Amik gambar jap..hehehe...

Cam nk x nk je senyum...Stress you...Byk lg x study...

Ili and Dayah...Daughters of Tun Sri Lanang..heheee...

Do I still have time to finish all these notes...huhu...

Peace...leave your stress and smile..=)